АКТУАЛІЗОВАНА ЛЕКСИКА В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ КІНЦЯ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ : (на матеріалі інтернет-дискурсу) - Кисіль, Аліна Олегівна (Молодий дослідник, 2025)
У статті проаналізовано тенденцію повернення до вжитку значної кількості раніше незаконно усунутої чи пасивізованої лексики на матеріалі інтернет-дискурсу. З’ясовано, що в інтернеті відроджені слова надзвичайно поширені, оскільки такі лексичні одиниці є важливими виражально-зображальними засобами та якнайкраще репрезентують мовні тенденції в суспільстві. Виокремлено тематичні групи реактивованих слів, найбільшими з яких є соціально-економічна, релігійна та військова, а найменшою – правова царини. З-поміж проаналізованих лексем виявлено і власне українські, які кодифікуються в більшості словників як застарілі або рідковживані, і давно запозичені, які позначають важливі загальні поняття, без яких унеможливлюється розвиток української мови. Простежено також тенденцію до витіснення впливу російської мови на словотворчому рівні, зокрема це виявилося в актуалізації та частішому використанні властивих для української мови суфіксів.