ГЕНДЕРНІ СТЕРЕОТИПИ ТА ПАТРІАРХАЛЬНИЙ ДИСКУРС У ФРАЗЕОЛОГІЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Резнік, Анастасія (Молодий дослідник, 2025)
У статті досліджено мовну репрезентацію патріархальної ієрархії в українських фразеологізмах як відображення історично сформованих гендерних стереотипів та соціальних моделей. Фразеологічний фонд української мови розглянуто як консервативний пласт лексики, у якому закріплені традиційні уявлення про поведінкові та соціальні ролі чоловіків і жінок. Особливу увагу приділено семантичним, функціональним і культурним механізмам закріплення патріархальних норм у мовних зворотах. Обґрунтовано, що фразеологізми виконують функції інструмента збереження архаїчних соціальних уявлень, які впливають на сучасне мовлення та культурну свідомість.