ПОЕТИКА ЖІНОЧОГО ДОСВІДУ В ЛІРИЧНІЙ ПРОЗІ ОЛЬГИ КОБИЛЯНСЬКОЇ ТА УЛЯНИ КРАВЧЕНКО - Миронюк, Поліна (Молодий дослідник, 2025)
Стаття присвячена аналізу наукової рецепції поетики жіночого досвіду в ліричній прозі Ольги Кобилянської та Уляни Кравченко. Актуальність теми дослідження зумовлена зростанням інтересу до жіночого письма та ролі письменниць у формуванні модерної української суб’єктивності. Метою статті є з’ясування особливостей рецепції художнього моделювання внутрішнього світу жінки в ліричних мініатюрах авторок. У роботі проаналізовано ключові емоційні стратегії, символічні структури та образні моделі жіночого досвіду в інтерпретації представників фемістичної критики і гендерного літературнознавства. Визначено спільні та відмінні риси у творчих підходах письменниць. Перспективами подальших досліджень є вивчення медіаінтерпретацій ліричної прози та розширення порівняльного аналізу в контексті європейського жіночого письма.