ОПТИМІЗАЦІЯ БІБЛІОТЕЧНО-ІНФОРМАЦІЙНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Іванова, Олена (Молодий дослідник, 2025)
У статті обґрунтовано необхідність і можливості оптимізації бібліотечно-інформаційного обслуговування осіб з особливими освітніми потребами у час цифрової трансформації. Розглянуто роль сучасних інформаційних технологій, універсального дизайну і асистивних технологій у забезпеченні безбар’єрного доступу до бібліотечних ресурсів. Проаналізовано наявний стан цифрової доступності бібліотек згідно з рекомендаціями WCAG на прикладі досліджень українських і зарубіжних науковців. Виявлено типові проблеми: недостатня цифрова компетентність працівників, фрагментарність впровадження інклюзивних сервісів, брак устаткування і фінансування. Запропоновано шляхи оптимізації: регулярні аудити доступності цифрових ресурсів, навчання персоналу, впровадження універсального дизайну, залучення асистивних технологій екрани зі спеціальним програмним забезпеченням, сканери тексту, брайлеві пристрої, звукові системи та активну співпрацю з організаціями інвалідів. Показано, що бібліотеки мають провідну роль у впровадженні інклюзивних цифрових послуг, а системна оптимізація забезпечить рівний доступ до знань усім категоріям користувачів.