ДІЯЛЬНІСТЬ БІБЛІОТЕК УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ: АДАПТАЦІЯ ДО НОВИХ РЕАЛІЙ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТІВ - Кісарець , Софія Олексіївна (Молодий дослідник, 2025)
У статті проаналізовано діяльність бібліотек під час російсько-української війни. Описано адаптацію бібліотечних установ до нових реалій, серед яких – створення безпеки, збереження фондів, підтримка користувачів та організація дистанційного доступу до інформаційних ресурсів. Увагу зосереджено на нових завданнях бібліотек, таких як проведення заходів з підтримки психологічного здоров’я, створення інформаційних центрів для переселенців, а також протидія дезінформації через інформаційно-просвітницьку роботу. Визначено пріоритети бібліотечної діяльності в період війни, що включають збереження культурної спадщини, розвиток цифрових ресурсів і розширення співпраці з національними та міжнародними партнерами. Стаття демонструє значущість бібліотек як важливих соціально-культурних інституцій у підтримці громад і збереженні національної ідентичності в умовах кризи.