СИНТАКСИЧНІ ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ДЕМОНІЗАЦІЇ ВОРОГА - Борисенко, Олександра Олександрівна; Карпенко, Михайло Олексійович (Молодий дослідник, 2025)
У статті визначено та охарактеризовано синтаксичні засоби демонізації ворога. На основі опитувальної бази проаналізовано висновки, судження українських військових, а також схарактеризовано мовний портрет ворога. Автори роблять висновок, що респонденти мислять не лише негативними наративами, а додають нейтрально забарвлені конструкції. Завдяки опису механізмів пропагандистського впливу на цивільне населення можна простежити ключові тенденції формування громадської думки. У засоби масової комунікації неодноразово потрапляють фейкові наративи, які громадяни не завжди дешифрують. Згодом це стає величезною проблемою, адже інформаційна війна перетворюється на ключовий інструмент маніпуляції масовою свідомістю та підриву суспільної довіри до державних інституцій. Ворог намагається контролювати все: від територій до мислення громадян. Саме тому важливо чітко вербалізувати портрет ворога вже сьогодні.