СОЦІОЛЕКТНА ЛЕКСИКА В ДИСКУРСІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОМОВНОЇ БЛОГОСФЕРИ: ДІЄСЛІВНА ПАРАДИГМА: (на матеріалі соціальних мереж: Instagram, X, Facebook, Tiktok) - Коваленко, Андрій Миколайович (Молодий дослідник, 2025)
У статті структуровано й проаналізовано нову жаргонну лексику, створену в блогах, зокрема в соціальних мережах Instagram, X, Facebook, Tiktok та інших популярних платформах. На основі опрацьованого значного корпусу фактичного матеріалу автор робить висновок, що молодіжний сленг – це не лише засіб створення соціальної ідентичності та визначення позиції, але й спосіб вираження креативності та унікальності. Він використовується особами як у говорі, так і в письмовій формі й найчастіше це трапляється саме на теренах інтернет-платформ. Молодіжний сленг зазвичай є тимчасовим і швидко змінюється, оскільки він піддається впливу модних тенденцій, культурних змін, соціальних процесів та ін. Крім того, названий соціолект може включати елементи інших жаргонів і арготизми, які використовуються в конкретних соціальних групах для відокремлення від загальноприйнятої мовної практики.