ПРОБЛЕМА ЕЙБЛІЗМУ В БІБЛІОТЕКАХ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Валерія Олександрівна Ковбаса студентка 4 курсу (групи ІБАб1-20-4.0д) спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Факультету української філології, культури і мистецтва Київського столичного університету імені Бориса Грінченка

Ключові слова:

бібліотечна етика, ейблізм, етика спілкування, особи/люди з інвалідністю

Анотація

Дослідження розглядає актуальні питання стосовно відповідного ставлення до осіб з інвалідністю в сучасному суспільстві. В роботі наголошено на важливості використання толерантної термінології та дотримання етики у спілкуванні для створення адаптивного та поважного середовища для всіх членів громади. Дослідження обґрунтовує необхідність розроблення та впровадження нових етичних стандартів у роботі бібліотек та інформаційних установ для уникнення проявів ейблізму. Також розглядаються основні аспекти ейблізму та надаються рекомендації щодо етичного спілкування та підходу до осіб із здоров’ям, що потребує підтримки.

Посилання

Голубєва А. Правила спілкування з людьми з інвалідністю. Факультет журналістики, реклами та видавничої справи. Одеський національний університет імені І.І. Мечникова. URL: http://fj.onu.edu.ua/pravyla-spilkuvannia-z-liudmy-z-invalidnistiu/ (дата звернення: 09.11.2023).

Робота бібліотек на допомогу користувачам з обмеженими фізичними можливостями. Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека. Випуск 1. URL: https://zounb.zp.ua/resourse/zaporizkyy-kray/zaporizhzhya-bibliotechne/fahova-osvita/robota-bibliotek-na-dopomogu-koristuvacham-z-obmezhenimi-fizichnimi-mozhlivostyami-vipusk-1 (дата звернення: 09.11.2023).

Спаріхіна Н. Допоможемо тим, хто потребує: методичні рекомендації бібліотечним працівникам по наданню послуг людям з інвалідністю. КЗ «Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді імені М. Свєтлова». Дніпро, 2021. 24 c. URL: https://dobm.dp.ua/wp-content/uploads/2022/07/Metodychni-rekomendatsiyi-bibliotechnym-pratsivnykam-po-nadannyu-poslug-lyudyam-z-invalidnistyu.pdf (дата звернення: 09.11.2023).

Що таке ейблізм?. PeopleForce. URL: https://peopleforce.io/uk/hr-glossary/ableism (дата звернення: 09.11.2023).

Linton S. Claiming disability: Knowledge and identity. New York: New York University Press, 1998. 203 p. URL: https://archive.org/details/claimingdisabili00lint/page/n231/mode/2up (date of access: 09.11.2023)

Downloads


Переглядів анотації: 6

Опубліковано

31.01.2024

Номер

Розділ

Статті