КАТЕГОРІЯ АБСУРДУ В НОВЕЛІ «ПЕРЕВТІЛЕННЯ» ФРАНЦА КАФКИ

Автор(и)

  • Юлія Романівна Герасимюк Факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки

Ключові слова:

екзистенціалістський мотив, абсурд, філософія свободи, трагічність існування, приреченість, конфлікт

Анотація

У пропонованій рецепції авторка зосереджує увагу на категорії абсурду в новелі «Перевтілення» Франца Кафки. Робить висновок про те, що у новелі «Перевтілення» йдеться про проблему свободи людського духу. Грегор Замза долає обмежений простір кімнати, але ціною свого життя. Ще одним екзистенціалістським мотивом є те, що вибір відбувається в ситуації абсурду. Лише перед своєю смертю герой усвідомлює всю трагічність свого існування. Абсурдність буття в концепції Ф. Кафки полягає у приреченості, безвиході, «існуванні заради смерті» – людина не бачить сенсу життя, у неї немає задля чого жити, вона самотня, нікому не потрібна. Єдиний вихід для неї – смерть, яка рятує від абсурдного світу.

Посилання

Давиденко Г., Стрельчук Г., Гринчак Н. Історія зарубіжної літератури XX століття: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2011. 488 с.

Галич О. Теорія літератури: підручник для студентів філологічних спеціальностей вищих закладів освіти. Київ: Либідь, 2001.486 с.

Камю А. Міф про Сізіфа / пер. з фр. О. Жупанський. Київ: «Портфель», 2015. 105 с.

Кафка Ф. Вибрані твори. Процес. Вирок. Перевтілення. Голодомайстер. Київ «Генеза», 2003. 281 с.

Кафка Ф. Твори: Оповідання, романи, листи, щоденники / передм. Д. Затонського. Київ: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2012. 592 с.

Кремень В., Ільїн В. Філософія: мислителі, ідеї, концепції: підручник. Київ: Книга, 2005. 528 с.

Світ мудрості. Хрестоматія з філософії: навч. посібник / кпорядники Г. Орендарчук, М. Шумка. Тернопіль: Астон, 2004. 272 с.

Студентські студії «Перевтілення» Ф. Кафки: збірник студентських наукових досліджень / уклад. О. Чирков, Н. Зелінська. Житомир, 2021. 44 с. URL: https://cutt.ly/nBPpxK

Downloads


Переглядів анотації: 167

Опубліковано

31.01.2023

Номер

Розділ

Статті