БІБЛІЙНІ МОТИВИ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ

Автор(и)

  • Володимир Олександрович Павлов Навчально-науковий інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Ключові слова:

біблійні мотиви, релігійний плюралізм, українська лірика, дуалізм, людяність, світогляд українства, апокаліптична реальність

Анотація

У пропонованій статті предметом дослідження є біблійні мотиви у сучасній українській літературі. Автор зауважує, що рецепція біблійних мотивів у контексті постмодерної іронічної традиції як наслідку панування атеїзму в радянський період притаманна ранній творчості В. Неборака та ранній ліриці С. Жадана. Це скептично-іронічне трактування релігійних мотивів та образів, епатажність і карнавальність; А в контексті екзистенційно-філософської та культурологічної традиції, – у творчості С. Жадана, Ю. Винничука, Г. Марчук; центральною тут є ідея важливості віри, людяності в апокаліптичному світі сучасної дійсності; профанації сакрального і водночас священності людського буття перед всесвітом. Автор робить висновок, що світогляд українства, незалежно від вірування чи атеїзму, потребує значної просвіти. Рівень обізнаності кращий у представників філологічних та загалом культурологічних професій, а ніж у людей інших сфер діяльності.

Посилання

Бірюк Л. & Адамчик Н., Кудлай Є. Конституція України: подарункове видання. Київ, 2021. ВАІТЕ.https://ccu.gov.ua/library/konstytuciya-ukrayiny-oficiynyy-tekst-stanom-na-1-travnya-2021-r-razom-iz-vytyagamy-z-rishen.

Вишницька Ю. Міфологічні сценарії в сучасному художньому та публіцистичному дискурсах: монографія. Київ: Університет імені Бориса Грінченка, 2016. 614 с.

Sacrum і Біблія в українській літературі / за ред. І. Набитовича. Lublin, 2008. Ingvarr. http://www.patriyarkhat.org.ua/statti-zhurnalu/suchasna-ukrajinska-literatura-ta-hrystyyanstvo/

Downloads


Переглядів анотації: 21

Опубліковано

31.01.2023

Номер

Розділ

Статті